Nova puška za sportiste i lovce

Bez autora
Sep 21 2011

Konstruktori kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ napravili su novu malokalibarsku pušku „moskito“, koja će biti predstavljena na predstojećem Sajmu lova, ribolova i sporta u Novom Sadu. Puška je jeftina, moderna, i veruju da će biti i profitabilna. U izradi ove puške napušten je sistem „mauzer“, koji je bio zaštitni znak oružara iz Šumadije, i napravljena je jeftinija i jednostavnija puška po sistemu „biatlon“. Kad krene serijska proizvodnja, njena cena će biti od 140 do 165 evra. Proizvodna cena, prema rečima Zorana Šušića, rukovodioca u „Zastava oružju“, nije veća od 80 evra. Puška je laka, ima kundak od najbolje polimerne plastike, na nju mogu da se stave najsavremeniji nišani, optika, laseri. Odlična je za sportiste, ali i za lovce na sitniju divljač i ptice. Proizvodi ovog tipa se najviše traže na stranim tržištima. Ova fabrika izvozi 95 odsto lovačkog i sportskog programa, i zato je bitno da su napravili pravi model za izvoz, na kome mogu da zarade. Nova puška je preciznija i ima manje delova u odnosu na starije modele, od kojih je i lakša. Procene su da će se godišnje prodavati oko 10.000 komada nove puške.

Nova puška za sportiste i lovceKonstruktori kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ napravili su novu malokalibarsku pušku „moskito“, koja će biti predstavljena na predstojećem Sajmu lova, ribolova i sporta u Novom Sadu. Puška je, kako kažu u fabrici, jeftina, moderna, i veruju da će biti i profitabilna.

U izradi ove puške napušten je sistem „mauzer“, koji je bio zaštitni znak oružara iz Šumadije, i napravljena je jeftinija i jednostavnija puška po sistemu „biatlon“. Kad krene serijska proizvodnja, njena cena će biti od 140 do 165 evra. Proizvodna cena, prema rečima Zorana Šušića, rukovodioca u „Zastava oružju“, nije veća od 80 evra.

- Puška je laka, ima kundak od najbolje polimerne plastike, na nju mogu da se stave najsavremeniji nišani, optika, laseri. Odlična je za sportiste, ali i za lovce na sitniju divljač i ptice. Proizvodi ovog tipa se najviše traže na stranim tržištima. Naša fabrika izvozi 95 odsto lovačkog i sportskog programa, i zato je bitno da smo napravili pravi model za izvoz, na kome možemo da zaradimo - kaže Šušić za „Blic“.

Nova puška je, kako kaže glavni konstruktor Mirko Ćirković, preciznija i ima manje delova u odnosu na starije modele, od kojih je i lakša. Procene su da će se godišnje prodavati oko 10.000 komada nove puške.

Promet „Zastava oružja“ prošle godine bio je 22 miliona dolara, od čega jedva sedam odsto otpada na lovačko i sportsko oružje.

Prema rečima generalnog direktora „Zastava oružja“ Rada Gromovića, problem je u tome što je najveći deo proizvodnje vezan za vojnu industriju, a sada je stanje na svetskom tržištu takvo da su kragujevački oružari ostali bez posla.

- Naša roba je usko vezana za politiku, i zato država treba da nam obezbedi kreditiranje kako bismo opstali - kaže Gromović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik